28 Nisan 2010 Çarşamba

58 Tur Adrenalin

Formula 1’in adrenalin dolu heyecanlı dünyasından herkese merhaba.

Geçtiğimiz hafta sonu, Albert Park’ta öyle bir grand prix yaşandı ki bu satırlara sığmayacak bir heyecanı, yarışmanın gerçek doğasını, F1’in mükemmel çekişmesini her an hissetmemizi ve yaşamamızı sağladı. Melbourne’e mücadele,hırs ve kazanma arzusu damgasını vurdu.

Formula 1’in güçlü otomobilleri,gerçek yarış pilotları,takvimin iyi bir pisti birleşerek bu organizasyonu sorgulayanlara en güzel cevabı kendi yöntemleri ile verdiler. Yarışarak.

Hafta içinde, "bu organizasyondan sıkılanlar izlemeyebilir" açıklamaları basın toplantılarına konu olmuştu. İlk cepleri alan pilotlar,gerçek kimliklerini ve perfonmanslarını ortaya koyarak çok heyecanlı bir yarışta,anlatımlara konu oldular. Sabah erken saatte bu heyecandan habersiz uyanan tüm F1 severler Pazar gününün mahmurluğunu üzerlerinden çabuk attılar.

Hızlı başlayan yarış daha ilk vitesten itibaren mücadele doluydu. Sıralamada yükselen Massa,Kubica, Hamilton agresif stilleri ile yarış süresince kendilerini izlettirdiler. Bu pilotlara hızları ve yarışçş ruhları ile Vettel, Weber, Alonso da eklenince mükemmel bir yarış ortaya çıktı. Hava şartlarının belki de en önemli olduğu motor sporu olan Formula 1 yarışları,Avustralya’nın,nemli okyanus havasını daha ilk turlarda yağmura dönüştürmesi ile iki kat keyifli hale geldi.Yarış günü fovori olmasına rağmen istediği zamanları elde edemeden grand prixe başlayan McLaren takımı ve Jonson Button,yarışmanın sadece gaza basmak,viraj dönmek ve en iyi zamanı elde etmek olmadığını gösterdiler. Podyumun birincilik basamağında,takım – pilot uyumu,en önemlisi strateji ve anlık karar verme yetenekleri sayesinde hak ederek yer aldılar.

Yumuşak özellikli lastikleri ile tam 50 tur atan Button otomobili ne kadar iyi kullandığını başta takım arkadaşı Hamilton’a göstermiş oldu. Button’ ın otomobilini Albert Park’da zafere sürdüğü son turlarda Hamilton telsizden "Lastiklerim bitti" açıklamaları yapıyordu. Massa çok değerli bir 3.lük ile kırmızıları geride bırakmadı.Geride kalmayan diğer Ferrari ile dünya şampiyonu Alonso 4. lük ile yetindi.Hızlı pilotlardan Vettel yine dayanıklılık sorunu ile yarış dışı kalırken, takım arkadaşı Weber kendi evinde alabileceği daha çok puandan tam bir yarışçı hırsıyla vazgeçmek zorunda kaldı. Sezona Renault’u puanla başlatan Kubica, burada da iyi başladı ve bu avantajını podyuma çıkarak iyi kullanmış oldu. Böylece kendi adına puandan çok,güven ve umut kazanmış oldu. Takım arkadaşı çaylak Petrov ise soğuk lastiklerin tutunma sorununa yenik düştü. Bir çok pilot soğuk lastiklerden dolayi,bir kaç tur boyunca tutunma sorunu yaşadılar ancak tecrubeleri öne çıkınca yarışa devam edebildiler.

Sezonun sıkıcı ya da rutin olacağının düşünüldüğü şu günlerde, hız dünyası bizlere Formula1 heyecanının neden 60. yılını kutladığını yaşayarak gösterdi.

FIA, bu pahalı organizasyonda üzerine düşeni daha iyi yapmaya başladı. Yarışı ekranlardan izleyen adrenalin tutkunları, çok iyi kamera açıları ile yarışı izlediler. Pist zeminine ve araçlara yerleştirilen kameralar (in-car) zaman zaman otomobillerin direksiyonunda hissetmemizi sağladı.Podyumdaki John Travolta ve Alpert Park’ın zeminine ayak basan coşkulu F1 severler iyi vakit geçirmiş gibiydiler.

Hafta sonu,F1 logosunu gören tüm motor sporu severler adına oldukça iyiydi. 58 tur süren bu heyecanlı yarışta kazalar, sürtünmeler, yarışan pilotlar, kırılan kanatlar, kum havuzları, hırs ve çekişme gördük.

Uzun zaman hatırlayacağımız yarışın Albert Park olmaması ve her grand prixin bu perfonmansla geçmesi dileği ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder